Blijf op de hoogte

Meld je aan bij één van de volgende platforms en ontvang altijd de laatste berichten

02-11-2021 – Hoe een stoel een leven veranderd

Regisseur Hauke Wendler stuitte tijdens het maken van de film over de welbekende monobloc stoel op een verhaal uit Afrika dat hem niet meer losliet.

Hij filmde hoe deze stoel die veel mensen in de rijkere landen maar een lelijkerd vinden, de levens van mensen o.a. in Oeganda ingrijpend veranderde. De oprichter van de Free Wheelchair Mission, Ron Schoendorfer vertelt wat zijn motivatie was om een rolstoel te maken met de monobloc stoel en wat dat hem uiteindelijk heeft gebracht. Inmiddels heeft hij ruim een miljoen mensen letterlijk uit de armen van de mensen gehaald die hun familielid al jaren ronddragen, ze van de grond opgetild en ze in een rolstoel gezet. Het is een prachtig voorbeeld hoe ook wij invloed hebben en kunnen bijdragen aan een beter leven voor anderen.  Zijn verhaal en de beelden in de documentaire laten mij nu óók niet meer los. Zij steunen en inspireren mij om ook met onze Stichting Bakasso door te zetten

Close Up: ‘Monobloc – Hoe een plastic stoel de wereld veroverde’ is te zien op Woensdag 03-11 om 23:08 uur en op Vrijdag 05-11 om 13:10 uur op NPO2 en terug te kijken via NPOstart.

06-10-2021 – Tien PC‘s en twintig mini PC’s

Wij kunnen niet zonder de hulp en de steun van anderen om onze doelen te bereiken. Marlies van Maren is zo’n geweldig iemand die onze Stichting Bakasso echt een warm hart toe draagt. Zij heeft ons enorm verrast door 10 pc’s – 20 mini pc’s – 2 laptops en alle bijbehorende toetsenborden en snoeren via een anonieme gever te regelen. Geen oude troep maar goed bruikbare spullen voor ons ziekenhuis en de in de toekomst te bouwen school. Zij heeft mij ook nog geholpen ze over te brengen naar onze tijdelijke opslag, waar vandaan ze over een tijdje verscheept gaan worden!

06-10-2021 – Een echoapparaat van Siemens

Gelukkiger hadden zij ons niet kunnen maken!

Siemens Healthineers Nederland heeft ons een compleet echografiesysteem met toebehoren geschonken voor ons project in Guinee. Deze Acuson X300 gaat een enorm belangrijke bijdrage leveren in de diagnostiek en ook voor het tijdig kunnen vaststellen van complicatie bij zwangere vrouwen. Op de locatie, waar wij ons ziekenhuis bouwen,  lopen nog steeds 3 op de 10 bevallingen/zwangerschappen fataal af.

28-09-2021 – Wat je met € 50 kunt doen

Gisteren hoorde ik van mijn man, die nu in Guinee is, dat hij een dorpsbewoner sprak wiens vrouw hoogzwanger was en klaagde over buikpijn. Mijn man adviseerde hem toch dringend naar een ziekenhuis te gaan. De man heeft bij familie geld voor de benzine ingezameld en mijn man wist iemand die ze naar het ziekenhuis 150 kilometer verderop kon rijden. Mijn man heeft hem 50 Euro voor de arts gegeven. Gisteren kwamen ze terug – het hele gezin. Het was een zware gecompliceerde bevalling geweest, maar zowel moeder als baby hebben het gered. Zo simpel kan levensreddende hulp er dus uit zien.

22-09-2021 – Enorme hulp van Stöpler

Wij zijn druk met het verzamelen van (medische) middelen, materialen en apparatuur. Wij gaan deze spullen binnenkort verschepen naar ons ziekenhuis in Guinee. De firma Stöpler heeft ons enorm verrast. Naast 3 medische torens en medische schermen hebben zij ons ook, rekken, karren en dozen vol met medische instrumenten en nog veel meer gedoneerd. Wij zijn hen enorm dankbaar voor deze hulp.

15-09-2021 – Het I DO Project

Stichting Bakasso is geselecteerd als één van de twaalf  ‘I DO Project'(s) van de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) voor de periode 2021/22. Het ‘I DO Project’ verbindt 5 ambitieuze en ruimdenkende tweedejaars Internationale bedrijfskunde studenten én hun derdejaars coach met een Nederlandse NGO. De studenten zetten 8 tot 10 uur per week hun strategische kennis in en dragen actief bij aan het versterken van de positie van Stichting Bakasso. Vanmorgen hadden we een veelbelovende eerste online bijeenkomst en wij zullen elkaar binnenkort in het echt ontmoeten. Nikolaus Stern, Elise Imbaud, Tim van der Voorden, Ryan Deng, Dorothea Igrec en natuurlijk hun coach Fenna van Geloven, ik kan niet wachten om te beginnen!

09-09-2021 – Het dak zit erop!

Het is lange tijd stil geweest rondom onze stichting, maar wij en de lokale Stichting in Guinee hebben alles behalve stil gezeten. Mede dankzij jullie bijdragen kon er in de achtergrond veel werk worden verzet en is er enorme vooruitgang geboekt. Het dak zit erop!

15-02-2021 – Matrassen

Vorige week hebben wij 40 Citricel matrassen mogen ophalen in Veenhuizen bij een jeugdpenitentiaire inrichting welke was gesloten. Het werd ons aangeboden via Geef.nl. Er stonden ook nog 12 computerschermen die wij mochten meenemen. Wij zijn Elker Jeugdhulp & Onderwijs  dankbaar voor deze gift – in het bijzonder Ton Koelman en Adinda Bult voor hun hulp.

De eerste blog

07-08-2020 (auteur : José Schraauwers)

‘Eerst even terug in de tijd’

Het is 27 augustus 2019. Het is de dag voordat ik ga tekenen bij de notaris om de oprichting van Stichting Bakasso officieel te laten vastleggen. Ik ben best wel een beetje nerveus en met de conceptakte in mijn hand bel ik mij partner. Hij is op dat moment al een paar maanden in Guinee om vlak bij zijn geboortedorp ons project te begeleiden; de bouw van een kliniek en vier aparte verpleeggebouwen maar ook om te zorgen, dat iedere euro die wij er zelf in stoppen, goed wordt besteed.

‘De verhalen’

Ik merk aan zijn stem en de manier waarop hij antwoord, dat hij er met zijn gedachte niet helemaal bij is. Als ik ernaar vraag ontkent hij in eerste instantie, maar geeft dan toch toe. Hij zegt: “Het is echt heel goed waar wij mee bezig zijn. Er is weer zoiets intriest gebeurd”. Hij vertelt dat hij nog niet zo lang geleden een vrouw van midden twintig heeft ontmoet met een enorm grote buik met aan haar hand haar 3-jarige zoontje. Zij was deze keer zwanger van een tweeling,  iets wat overigens wel vaker voorkomt in West-Afrika en zij had nog maar enkele weken te gaan tot de uitgerekende datum.

Aangezien hij haar al een tijdje niet meer had gezien, doet hij navraag bij een vrouw die haar kent. Zij vertelt dat de vrouw en haar tweeling zijn overleden. Het was niet goed gegaan tijdens de bevalling. De baby’s lagen niet goed en konden er niet uit. Omdat er geen mogelijkheid was om een echt ziekenhuis te bereiken werd de vrouw naar een dichtbijgelegen soort van medische post gebracht. Ze hebben haar op een bed gelegd met een soort infuus en toen gewacht tot……………… In deze medische post was eigenlijk niets aanwezig dat haar kon redden. Zij liet haar man en 3-jarig zoontje achter.

‘De werkelijkheid kan hard zijn’

Wat een enorm triest verhaal zal je denken, maar dit is gewoon keihard de waarheid in Guinee.  Het is maar één van de vele verhalen, die ik de afgelopen 20 jaar van mijn partner heb gehoord. Verhalen over de rouwende vrouwen om ’t verlies van hun baby. Het zo verdrietige relaas van een bevallende vrouw, die hij met haar man langs de kant van de weg heeft opgepikt en probeert hen zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te brengen. Daar komt een einde aan als de vrouw op de achterbank opeens zegt dat het te laat is, omdat zij voelt én weet dat ‘t kindje dood is en dat ook zo bleek te zijn.

‘Met eigen ogen’

Al tijdens mijn eerste bezoek met onze kinderen aan Guinee heb ik de armoede met eigen ogen gezien. Ik kon niet anders dan zeggen: “Hier gaan we iets aan doen. Wij moeten hier iets van een kraamkliniek realiseren”. Ik had toen niet kunnen vermoeden dat het plan voor een kraamkliniek zou veranderen in een echte kliniek en verpleeggebouwen. Ik had al helemaal niet kunnen vermoeden, dat ik enkele jaren later ook echt een eigen stichting zou oprichten. En nu is Stichting Bakasso een feit.

‘We zijn op eigen kracht al ver gekomen’

De bouw van de kliniek en de vier verpleeggebouwen zijn op dit moment in een afrondende fase. De volgende stap is de afwerking van de gebouwen; aanbrengen van de daken en plafonds, tegelen en aanleg van sanitair en elektriciteit. Wanneer dat klaar is, kunnen we gaan zorgen dat de kliniek ook echt gaat draaien. Het is wel grappig en misschien ongebruikelijk dat ik het een kliniek noem in plaats van een ziekenhuis. Veel mensen denken als je zegt ziekenhuis, dat dit naar Europese maatstaven is. Laat het duidelijk zijn dat de kliniek voor Guineese begrippen en zeker op deze locatie echt ’n groot en belangrijk ziekenhuis aan te worden is.

‘Wat het gaat betekenen’

De betekenis van de komst van de kliniek voor de vrouwen en natuurlijk alle andere bewoners van honderden omliggende dorpen is voor ons eigenlijk niet te bevatten.

Wij kunnen ons op geen enkele manier voorstellen, dat als je iets mankeert – hoe klein ook –  je niet naar een dokter of ziekenhuis zou kunnen. Dat je niet onderzocht kunt worden en je niet aan benodigde medicijnen kunt komen.

Het doet mij zo goed, dat als wij onze doelen voor elkaar krijgen met Stichting Bakasso, de medische zorg óók voor hen eindelijk toegankelijk wordt. En daar maken wij ons hard voor.

‘De website’

Misschien is ’t opzetten van een stichting en een website maken voor anderen een eitje, maar het heeft veel inspanning en tijd gekost om alles uit te zoeken en voor elkaar te krijgen. Wij hebben daarnaast bewust meer tijd uitgetrokken om goed te bedenken wat wij in de toekomst nog meer willen realiseren. Met het opzetten van een veelomvattender plan is het project ook toekomstbestendiger gemaakt. Inmiddels is ook de ANBI-status toegekend.

Ik ben er enorm trots op hoe ver wij al zijn en hoe de website er nu uit ziet . Wij hopen natuurlijk op de nodige steun om de kliniek ook echt draaiende te krijgen en dat wij je ook hebben kunnen motiveren om ons verhaal met anderen te delen.

We zijn heel benieuwd naar je reactie. Laat een bericht achter via Contact