HOE HET VOOR DE OPRICHTSTER IS BEGONNEN?

‘Eerst even terug in de tijd’

Het is 27 augustus 2019. Het is de dag voordat ik ga tekenen bij de notaris om de oprichting van Stichting Bakasso officieel te laten vastleggen. Ik ben best wel een beetje nerveus en met de conceptakte in mijn hand bel ik mij partner. Hij is op dat moment al een paar maanden in Guinee om vlak bij zijn geboortedorp ons project te begeleiden; de bouw van een kliniek en vier aparte verpleeggebouwen maar ook om te zorgen, dat iedere euro die wij er zelf in stoppen, goed wordt besteed.

‘De verhalen’

Ik merk aan zijn stem en de manier waarop hij antwoord, dat hij er met zijn gedachte niet helemaal bij is. Als ik ernaar vraag ontkent hij in eerste instantie, maar geeft dan toch toe. Hij zegt: “Het is echt heel goed waar wij mee bezig zijn. Er is weer zoiets intriest gebeurd”. Hij vertelt dat hij nog niet zo lang geleden een vrouw van midden twintig heeft ontmoet met een enorm grote buik met aan haar hand haar 3-jarige zoontje. Zij was deze keer zwanger van een tweeling,  iets wat overigens wel vaker voorkomt in West-Afrika en zij had nog maar enkele weken te gaan tot de uitgerekende datum.

Aangezien hij haar al een tijdje niet meer had gezien, doet hij navraag bij een vrouw die haar kent. Zij vertelt dat de vrouw en haar tweeling zijn overleden. Het was niet goed gegaan tijdens de bevalling. De baby’s lagen niet goed en konden er niet uit. Omdat er geen mogelijkheid was om een echt ziekenhuis te bereiken werd de vrouw naar een dichtbijgelegen soort van medische post gebracht. Ze hebben haar op een bed gelegd met een soort infuus en toen gewacht tot……………… In deze medische post was eigenlijk niets aanwezig dat haar kon redden. Zij liet haar man en 3-jarig zoontje achter.

‘De werkelijkheid kan hard zijn’

Wat een enorm triest verhaal zal je denken, maar dit is gewoon keihard de waarheid in Guinee.  Het is maar één van de vele verhalen, die ik de afgelopen 20 jaar van mijn partner heb gehoord. Verhalen over de rouwende vrouwen om ’t verlies van hun baby. Het zo verdrietige relaas van een bevallende vrouw, die hij met haar man langs de kant van de weg heeft opgepikt en probeert hen zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te brengen. Daar komt een einde aan als de vrouw op de achterbank opeens zegt dat het te laat is, omdat zij voelt én weet dat ‘t kindje dood is en dat ook zo bleek te zijn.

‘Met eigen ogen’

Al tijdens mijn eerste bezoek met onze kinderen aan Guinee heb ik de armoede met eigen ogen gezien. Ik kon niet anders dan zeggen: “Hier gaan we iets aan doen. Wij moeten hier iets van een kraamkliniek realiseren”. Ik had toen niet kunnen vermoeden dat het plan voor een kraamkliniek zou veranderen in een echte kliniek en verpleeggebouwen. Ik had al helemaal niet kunnen vermoeden, dat ik enkele jaren later ook echt een eigen stichting zou oprichten. En nu is Stichting Bakasso een feit.

‘We zijn op eigen kracht al ver gekomen’

De bouw van de kliniek en de vier verpleeggebouwen zijn op dit moment in een afrondende fase. De volgende stap is de afwerking van de gebouwen; aanbrengen van de daken en plafonds, tegelen en aanleg van sanitair en elektriciteit. Wanneer dat klaar is, kunnen we gaan zorgen dat de kliniek ook echt gaat draaien. Het is wel grappig en misschien ongebruikelijk dat ik het een kliniek noem in plaats van een ziekenhuis. Veel mensen denken als je zegt ziekenhuis, dat dit naar Europese maatstaven is. Laat het duidelijk zijn dat de kliniek voor Guineese begrippen en zeker op deze locatie echt ’n groot en belangrijk ziekenhuis aan te worden is.

‘Wat het gaat betekenen’

De betekenis van de komst van de kliniek voor de vrouwen en natuurlijk alle andere bewoners van honderden omliggende dorpen is voor ons eigenlijk niet te bevatten.

Wij kunnen ons op geen enkele manier voorstellen, dat als je iets mankeert – hoe klein ook –  je niet naar een dokter of ziekenhuis zou kunnen. Dat je niet onderzocht kunt worden en je niet aan benodigde medicijnen kunt komen.

Het doet mij zo goed, dat als wij onze doelen voor elkaar krijgen met Stichting Bakasso, de medische zorg óók voor hen eindelijk toegankelijk wordt. En daar maken wij ons hard voor.

‘De website’

Misschien is ’t opzetten van een stichting en een website maken voor anderen een eitje, maar het heeft veel inspanning en tijd gekost om alles uit te zoeken en voor elkaar te krijgen. Wij hebben daarnaast bewust meer tijd uitgetrokken om goed te bedenken wat wij in de toekomst nog meer willen realiseren. Met het opzetten van een veelomvattender plan is het project ook toekomstbestendiger gemaakt. Inmiddels is ook de ANBI-status toegekend.

Ik ben er enorm trots op hoe ver wij al zijn en hoe de website er nu uit ziet . Wij hopen natuurlijk op de nodige steun om de kliniek ook echt draaiende te krijgen en dat wij je ook hebben kunnen motiveren om ons verhaal met anderen te delen.

José Schraauwers, 7 augustus 2020