ONTSTAAN VAN DE STICHTING

Stichting Bakasso is in 2019 opgericht. Het is een particulier initiatief van José Schraauwers en samen met haar Guinese partner Fodé – naar wiens vader de stichting is vernoemd – bouwen zij sinds 2014 aan een ziekenhuis in een afgelegen gebied in Guinee. José wilde iets doen aan de schrijnende situatie voor zwangere vrouwen in Guinee. Moeders die hun kindje verliezen tijdens de bevalling en daarbij zelf ook levensgevaarlijke risico’s lopen. Niet alleen door het ontbreken van een zwangerschapskliniek maar ook omdat er geen zwangerschapscontroles plaatsvinden.

Zij besloot hen te helpen te helpen door een kleine kraamkliniek te gaan bouwen. In 2014 kochten zij een groot stuk land in een afgelegen gebied nabij Kolossohko in het district Boffa. Het aanvankelijke idee van een kraamkliniek veranderde al snel in de bouw van een compleet ziekenhuis, dat de hele gemeenschap ten goede zal komen.

MET EIGEN GELD

Het meeste werk dat in 2021-2022 op de website te zien is, hebben de oprichtster en haar man opgebracht. Als gezin met 2 dochters hebben zij veel lastige momenten moeten overwinnen maar nooit opgegeven. De bouw is inmiddels al ver gevorderd maar de financiële mogelijkheden zijn uitgeput. Daarom vragen zij steun, zodat de vrouwen veilig kunnen bevallen en zij kunnen werken aan een gezonde gemeenschap.

VISIE

Alle Guineeërs die in afgelegen gebieden wonen, hebben zich kunnen ontwikkelen tot gezonde en zelfstandige individuen, die samenleven in duurzame gemeenschappen.

Stichting Bakasso is geselecteerd voor het I DO project  van de Rotterdam School of Management (RSM) voor de periode 2021/22.

Het ‘I DO Project’ verbindt 5 ambitieuze en ruimdenkende tweedejaars Internationale bedrijfskunde studenten én hun derdejaars coach met een Nederlandse NGO.

De studenten zetten 8 tot 10 uur per week hun strategische kennis in en dragen actief bij aan het versterken van de positie van Stichting Bakasso.

Welkom  Nikolaus Stern, Elise Imbaud, Tim van der Voorden, Ryan Deng, Dorotea Igrec en natuurlijk hun coach Fenna van Geloven